DISSENY GRÀFIC I COMPROMÍS

Sovint és considerada la figura del dissenyador gràfic com a freda, materialista i poc o gens compromesa. És clar que la nostra feina ha d'ajudar a vendre. Una feina ben feta pot ajudar un empresari a guanyar diners; és cert. El producte, de la naturalesa que sigui, s'ha de connectar emocionalment amb el consumidor per que aquest mossegui l'ham i compri. I se senti feliç comprant.

En un discurs negatiu arribariem a la conclusió que la tasca del disssenyador gràfic és ben maquiavèlica. En un discurs alienador, no compromès, podem assegurar que al final el consumidor és qui, si vol, es deixa atrapar per les sensacions que li arriben de l'oferta. És lliure, doncs, de comprar o no comprar. I en un discurs positiu podem dir que si el consumidor se sent feliç amb aquella compra encara contribuim al benestar emocional de la societat -de consum-.

Certament la nostra tasca ha d'ajudar a, diguem-ho així, vendre. Però el concepte de venda pot canviar de significat quan el que es ven no es compra amb diners. Les satisfaccions més grans que he rebut, en l'exercici de la meva feina, han vingut sempre de les persones que normalment són més a prop i amb les que he col·laborat en algun projecte de caire social. Aquest és el compromís que, com a mínim, podem prendre els dissenyadors gràfics.

Si a banda de la gent que, per convicció, ja és compromesa, la resta de les persones aportessim el nostre granet de sorra amb allò que sabem fer, la vida social seria molt més rica. I aqui és on els dissenyadors gràfics podem dir la nostra. Les associacions de veïns dels nostres barris ens rebran amb els braços ben oberts. No parlo de fer un logo per a una organització mundial de defensa dels drets humans. Si que parlo de fer les samarretes de l'associació de veïns o el cd d'un grup local que comença.

Tots podem fer alguna cosa per la societat, també amb la nostra feina. Disseny gràfic i compromís.

Mur, 123 - 08760 Martorell - 652 112 384 - Correu electrònic